Medlemskap

Det er vanskelig. Det plager meg virkelig

21. februar 2021

SNUDDE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie kjempet lenge mot avkriminalisering av narkotikabruk. Denne våren skal han kjempe gjennom reformen som kan endre hvordan samfunnet ser på rusavhengige.

Dagbladet 17. februar 2021: - Det er vanskelig. Det plager meg virkelig, skrevet av Jørgen Gilbrant.

- Det er et stort paradoks at vi har brukt straff i tiår etter tiår og samtidig sett at det ikke har noen effekt. Vi har bare fortsatt å øke straffene - som ikke virker - og brukt mer og mer av det, sier en oppgitt Bent Høie.

Men hovedformålet rusreformen er nå klart: Avkriminalisere mindre narkotikalovbrudd. Bruk, kjøp, besittelse eller oppbevaring av mindre mengder narkotika til eget bruk skal ikke lenger straffes.

Reformen er blitt feiret - med rette - som Venstres store seier i regjeringsforhandlingene. Trine Skei Grandes hjertebarn.

Men reformen har mange fødeforeldre.

Høie kjempet mot rusreform gjennom 20 år. Så snudde han i 2016. Som helseminister og nestleder i Høyre gikk han mot partiets politikk og inn for avkriminalisering. Debatten i partiet vant han og Høyre gikk derfor til valg i 2017 på rusreform.

- Det er ikke så veldig vanlig at politikere kommer til sånne erkjennelser, nei, ler Høie.

- Men det å aldri skifte mening er like urent som aldri å skifte undertøy. Det var en lang prosess for meg, men til slutt kom jeg til erkjennelsen av at jeg hadde tatt feil. Det var verken gode faglige eller politiske argumenter igjen for å stå for standpunktet jeg hadde hatt, sier Høie.

Arild Knutsen er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk og sto i debatter mot Bent Høie i over ti år.

Før Høie innrømmet at Knutsen hadde hatt rett.

- Nils Christie, Thorvald Stoltenberg og Bent Høie blir stående som tre søyler for en helt utrolig narkotikapolitisk utvikling i Norge. Norge har gått fra det ene ytterpunktet i verdenssammenheng til å bli et veldig progressivt og kunnskapsbasert, sier Knutsen, som ikke kan få rost Høie nok for hans personlige rolle.

- Det er veldig flotte ord fra Arild, men jeg synes han er ekstremt beskjeden på egne vegne. Arild Knutsen og Kenneth Arctander Johansen har i den siste fasen spilt en ekstremt viktig rolle. Jeg er også enig i hans framheving av Thorvald Stoltenberg, men også Ninni. De to har hatt en vesentlig betydning for å skape det politiske klimaet som har vært nødvendig for at denne reformen skulle bli mulig. Min rolle har mer vært å være rett mann til rett tid, sier Høie beskjedent.

Les hele artikkelen på dagbladet.no

Tilbake til nyheter
crossmenu