Medlemskap

De 20 siste årene har mellom 250 og 400 nordmenn dødd av overdose hvert eneste år. Nå finnes bedre utsikter

31. august 2020

I dag er verdens overdosedag: – Før ble narkotikabruk ansett som kriminalitet som bør bekjempes. Nå er det en helseutfordring som forebygges med kunnskapsbaserte tiltak, skriver Arild Knutsen. (Foto: Dzudera Glesne.)

Verdens overdosedag 

De 20 siste årene har mellom 250 og 400 nordmenn dødd av overdose hvert eneste år. Nå finnes bedre utsikter

Kronikk på subjekt.no 31. august.

Norge ligger stadig på overdosetoppen i Europa. Men for første gang på altfor mange år har vi grunn til å tro på nedgang, skriver leder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen.

Før ble narkotikabruk ansett som kriminalitet som bør bekjempes. Nå er det en helseutfordring som forebygges med kunnskapsbaserte tiltak.

31. august er Overdose Awareness Day, eller Verdens overdosedag, som vi kaller det her til lands. Den ble markert første gang i Australia i 2001, og i 2019 hadde det vokst til 874 arrangementer i 39 land.

Det var Foreningen for human narkotikapolitikk som markerte dagen første gang i Norge i 2013. I år markeres den i over 40 kommuner. Først og fremst for å minnes de som er gått bort det siste året, men også for å rette søkelyset på det høye antallet overdoser og hvordan de kan forebygges.

De siste 20 årene har 250 til 400 dødd av overdose hvert eneste år. I 2018 mistet 286 mennesker livet i overdose i Norge, og vi ligger stadig på overdosetoppen i Europa.

En annerledes markering

Overdoseproblematikken er kompleks, og enhver overdosedød er en for tidlig bortgang, som under andre omstendigheter kunne vært forebygget. Alle som mistet livet i overdose, hadde potensiale til et langt og godt liv helt til siste hjerteslag. Overdosedødsfall skaper ofte komplisert sorg for de som sto rundt, fordi det var så vanskelig å vite hvordan man skulle agere i tiden opp mot da overdosen skjedde. Dette kan skape problematiske og dyptgripende sorgreaksjoner som varer mye lenger enn ved naturlige dødsfall. Det er derfor viktig at etterlatte etter overdoser tilbys oppfølging.

I år foreslås oppretting av minnesteder for stoffbrukere. Slik at vi får monumenter å gå til for å få utløp for sorgen, og slik at historien om hvordan samfunnet har reagert på dette ikke blir glemt.

Lars Sandås er billedkunstner og forfatter av boken «Narkoatlas». Han står bak «Små monumenter», som er tre kunstinstallasjoner i det offentlige rom som retter søkelyset på steder i Oslo som har vært sentrale i denne historien: Eika ved Akerselva, Nisseberget i Slottsparken og Plata ved Oslo S.

Markeringene blir annerledes i år. Vi kan ikke samles fysisk slik vi pleier. Korus Oslo og Velferdsetaten lanserer derfor en film der Lars Sandås tar med leder i Uteseksjonen, Børge Erdal og undertegnede på en «vandring i sporene til Oslos rusmiljø». Filmen blir lagt ut i sosiale medier, slik at alle kan være med og markere Verdens overdosedag sammen med oss.

Les artikkelen på Subjekt her.

Tilbake til nyheter
crossmenu