Medlemskap

Christian Ringnes protesterer mot nytt rusmiljø tett på eget byggeprosjekt

9. august 2020
MOT FORSLAG: Eiendomsmilliardær Christian Ringnes ønsker ikke et etablert rusmiljø i Elgsletta park, like ved der Eiendomsspar bygger for et milliardbeløp.
Foto: Trond Solberg

Artikkel på E24 den 09. august 2020: Christian Ringnes protesterer mot nytt rusmiljø tett på eget byggeprosjekt, skrevet av Hans Jordheim og Karoline Johannessen Litland.

Eiendomsspar er i gang med et prosjekt bestående av tre bygg på til sammen 45.000 kvadratmeter i Gamle Oslo. Eier Christian Ringnes frykter at et etablert rusmiljø i nærheten vil føre til økt kriminalitet og utrygghet.

Det Christian Ringnes-kontrollerte selskapet Eiendomsspar jobber for tiden med regulering av et massivt prosjekt i Urtekvartalet, en av Oslo sentrums største utviklingseiendommer. 

Eiendomsspar planlegger ett nybygg, samt rehabilitering av to eksisterende, som skal brukes til kontor og undervisning. Disse vil til sammen utgjøre 45.000 kvadratmeter og kan ifølge selskapet gi området inntil 3.500 nye arbeidsplasser og studenter. 

I nærheten ligger Elgsletta, en 5000 kvadratmeter stor park, like ved Akerselva.

Til kommunens pågående utredning av et mulig utendørs værested for hovedstadens gatenarkomane, har dette området blitt foreslått. Velferdsetaten i Oslo kommune kommer til å legge frem en rapport i denne eller neste måned.

En allerede belastet bydel

Ideen om et friområde for gatenarkomane i Elgsletta park karakteriseres som svært uheldig av største eier og administrerende direktør Christian Ringnes i Eiendomsspar. 

Han sier han har fulgt med på debatten om rusmiljøer i Oslo i lang tid og at han har sympati for hvordan de narkomane har blitt jaget frem og tilbake gjennom byen, men at dette forslaget slår ham som kjempedårlig.

Mener frykten er ubegrunnet

– Vi har et stort, tungt og åpent rusmiljø i Oslo, og det går ikke bort med et viskelær. Elgsletta er et godt utgangspunkt, og mange som tilhører rusmiljøer, er allerede i området. Nå gjør man det verdig for dem, sier Arild Knutsen, leder for Foreningen for Human Narkotikapolitikk (FHN) som et svar på Ringnes sine bekymringer.

Det var ifølge Aftenposten FHN som først lanserte Elgsletta som «friområde».

Knutsen liker ikke at det omtales som et «friområde», og sier at det ikke skal være et fristed for bruk av narkotika.

– Det er et avgrenset uteområde for tunge rusmisbrukere som ellers har blitt jaget rundt i byen.

– Det blir trukket frem at det er byens yngste og mest sårbare som må bære narkotikaproblemet hvis området legges til Elgsletta. Hva tenker du om det?

– Det er er en ubegrunnet frykt. Nåleparken blir trukket frem som et eksempel, men det er snakk om få enkelthendelser som skjedd for en rekke år siden. Ellers har det fungert godt. Også i Bergen har man tilegnet rusmisbrukerne et sted med vegger, båser med tak, benker og søppelbøtter. Det handler om å gjøre det verdig og hyggelig for dem som sliter, svarer han.

Tunge rusmisbrukere som har det vanskelig og jages rundt uten å ha et sted å være, skaper ofte sjenanse for andre. Et avgrenset uteområde vil gi dem et sted å være, slik at de ikke er til sjenanse. I tillegg blir det enklere å drive oppsøkende arbeid, mener Knutsen.

– Et sted må de være, og her kan de ha det fint. Nå skal de ikke lenger føle seg jaget rundt og uønsket.

Les hele artikkelen på E24 her.

Tilbake til nyheter
crossmenu