Medlemskap

Byråden om avvikling av ruskontrakter: – Det er et stort oppryddingsarbeid på rusfeltet

22. juli 2022

Avisa Oslo 16. juli 2022: Byråden om avvikling av ruskontrakter: – Det er et stort oppryddingsarbeid på rusfeltet, av Kristine Sørheim og Rim Hjelde Elmofty.

Byråd Rina Mariann Hansen mener praksisen med frivillige ruskontrakter ikke har lovlig grunnlag. – Moralsk på tynn grunn, sier byråden.

Oslo kommune ba i mai bydelene om å avslutte bruken av såkalte «frivillige ruskontrakter». Bakgrunnen var et spørsmål som ble stilt til helseministeren i Stortinget om lovligheten av praksisen.

«Frivillige ruskontrakter» har vært en vanlig praksis i mange kommuner: Kommunen inngår en avtale med en personen, og ungdom, om oppmøte og ruskontroll.

– Denne typen kontrakter har blitt brukt mellom personer som ikke har begått lovbrudd og Oslo kommune. Det har i hovedsak vært brukt som et verktøy med tro at det fører til rusfrihet, forteller byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester, Rina Mariann Hansen.

– Skulle bare mangle

Arild Knutsen, styreleder i foreningen for human narkotikapolitikk mener det er på høy tid med denne avviklingen, men han synes fortsatt det er en lang vei å gå.

– Det var på høy tid og skulle bare mangle, sier han.

Han er likevel skuffet over byrådet, fordi praksisen med ruskontrakter i politiet fortsetter til tross for bystyrevedtaket om innføring av en lokal forsøksordning med rusreform.

– Det er en krenkende oppfølging av den gruppen mennesker. Hvor de blir pålagt å gå på overvåkede urinprøver kanskje en til to ganger i uka i opp til et år. Det er ikke rusforebyggende og det har ingen funksjon. sier han.

Han viser blant annet til at Helsedirektoratet har skrevet i en høringsuttalelse til rusreformen, at ruskontrakter ikke virker og at det kan forverre problemet. Det er han enig i.

– Hvis man er ung og har rusproblemer og settes på sånn ruskontrakt blir de satt på urinprøver. Og cannabis som er det minst skadelige rusmiddelet slår inn 4–6 uker etter bruk. Da kan de gå over på syntetiske stoffer som enten ikke slår ut eller går ut av kroppen etter to – tre dager. Disse stoffene har også langt høyrere risikoprofil, sier Knutsen.

Knutsen mener byrådet må sikre, ved dialog med politiet, at de kun pålegges oppmøte ved at det er de kommunale rådgivningsenhetene som skal tas i bruk og ikke urinprøver, som vilkår ved påtaleunnlatelse.

Det er i tråd med det overveldende flertallet i Oslo bystyre, for en lokal forsøksordning med rusreform.

– Da kan de kommunale rådgivningsenhetene møte de unge på samme øyehøyde, og prøver å hjelpe dem istedenfor å utsette dem for tvang og sanksjoner, sier han.

Les hele artikkelen i Avisa Oslo her.

Tilbake til nyheter
crossmenu