Medlemskap

Byens tyngste rusavhengige kaller ham "Syremannen". Selv mener han det er en hedersbetegnelse

28. april 2020
Dag Andreas Torp i samtale med politiet i sentrum. Politiet kan fortelle at mange i det åpne rus-miljøet tar koronapandemien på alvor.
Foto: André Kjernsli

Vårt Oslo 28. april 2020: Byens tyngste rusavhengige kaller ham «Syremannen», selv mener han det er en hedersbetegnelse, av André Kjernsli.

— Det er et paradoks at det måtte en pandemi til før kommunen trappet opp utdeling av rent brukerutstyr, sier Dag Andreas Torp. Flere ganger ukentlig deler han ut askorbinsyre og annet brukerutstyr til tungt rusavhengige.

Det er en av de varmeste ettermiddagene hittil i år. Langs Akerselva nedenfor Blåligger folk strødd i gresset, på jakt etter både varme og frisk luft etter mange dager i korona-isolasjon.

Men ikke alle er der for å få farge i fjeset. Noen er på jakt etter noe å ruse seg på for å komme gjennom dagen. Kontrastene er enorme.

Et par timer tidligere møter VårtOslo Dag Andreas Torp (41) i kontorene til Foreningen for Human Narkotikapolitikk i Torggata.

Nå sitter han og pakker poser med rent brukerutstyr, blant annet skadereduserende askorbinsyre og livreddende motgift. Utstyr som han på frivillig basis deler ut i det åpne rus-miljøet i Oslo. Det er på grunn av askorbinsyren han i miljøet er kjent som «syremannen».

Kanskje ikke så flatterende navn for folk flest, men i miljøet har dette en positiv klang.

— Det som driver meg er at jeg er forbanna på at samfunnet behandler folk i rus-miljøet så dårlig. Også vet jeg at det jeg driver med gjør en forskjell.

Les hele artikkelen i Vårt Oslo her.

Tilbake til nyheter
crossmenu