Medlemskap

Brukerorganisasjonenes bønn til Ap: Ikke utsett rusreformen

16. april 2021

VG 16. april 2021: Brukerorganisasjonenes bønn til Ap: Ikke utsett rusreformen, av Ida Lyngstad Wernø.

Arbeiderpartiets landsmøte vil trolig vedta å utsette rusreformen. Arild Knutsen, som har kjempet for avkriminalisering i årevis, advarer om at fortsatt straff for brukere vil skyve flere ut i utenforskap.

Ap-landsmøtet startet torsdag, og det knytter seg der stor spenning til hvor partiet vil ende i spørsmålet om ny rusreform: Regjeringen er nemlig avhengig av Arbeiderpartiets støtte i Stortinget for å få gjennom sitt forslag til ny reform. 

Tellef Inge Mørland, helsepolitisk talsperson i Ap, sa til VG mandag at det kan gå mot at Stortinget ikke rekker å behandle ferdig rusreformen før sommeren dersom Aps landsmøte havner på en løsning som avviker fra regjeringens forslag til reform. 

Etter sommeren kan det være for sent, ifølge brukerorganisasjonene.

– Det er ingen som tror at Ap vil gå inn for avkriminalisering i regjering med Senterpartiet, sier Kenneth Arctander Johansen, leder i brukerorganisasjonen RIO og tidligere medlem av Rusreformutvalget.

Kan ikke vente til høsten

Siden Stortinget har ferie fra juni til oktober, vil en avstemning om rusreformen skje i et nytt storting, etter valget i midten av september. Da kan man stå overfor både en ny mandatfordeling og en ny regjering.

André Nilsen i bruker- og interesseorganisasjonen Normal Norge tror det vil skade reformen om den gjøres til en valgkampsak, og mener det gjør det desto viktigere å få den gjennom før Stortinget tar sommerferie. 

– Reformen er grundig faglig fundert og spørsmålet om avkriminalisering har ingenting i en valgkamp å gjøre. Man må heller gå til valg med saker som går på å gi folk de beste behandlingstilbudene og en evidensbasert forebygging, sier han.

Arild Knutsen i Foreningen for Human Narkotikapolitikk er enig med RIO-lederen. Han sier han kan forstå ønsket om å ville ha en større satsing på tiltak, men mener at reformen åpner for nettopp dette.

– Et av de mest uttalte poengene med reformen er at mange unge og rusavhengige for sent kommer i gang med behandling. Det hjelper heller ikke å bygge opp nye tiltak når straff står i veien for at de som har behov, faktisk oppsøker tiltakene, sier Knutsen. 

– Arbeiderpartiet er et velferdsparti som vil at alle skal med, og er det noe vi vet, så er det at straffepolitikken rammer skjevt og skyver folk ut i utenforskap.

Kenneth Arctander Johansen håper Ap-lederen nå vil gi en klar støtte til rusreformen under landsmøtet. 

– Min oppfordring til Jonas Gahr Støre er at han nå må være solidarisk med de menneskene som nå har store forventninger om et verdig liv og en bedre politikk, der vi kan få et politi, helsevesen og samfunn som er der for oss på lik linje som andre i samfunnet.

Les hele saken i VG her.

Tilbake til nyheter
crossmenu