Medlemskap

Aftenposten: Ulovlig hasj er sykdomsfremkallende

23. april 2019
Debattinnlegg i Aftenposten 10. april:
Ulovlig hasj er sykdomsfremkallende

Av Arild Knutsen og Thomas Kjøsnes, Foreningen for Human Narkotikapolitikk

Spanske forskere har nylig vist at hasj solgt på det illegale markedet i Madrid inneholder store mengder avføring. I en slik grad at kreftpasienter med redusert immunforsvar, som bruker cannabis mot bivirkninger av cellegift, risikerer alvorlige tilleggssykdommer. Forbudsentusiaster fremhever dette som bekreftelse på at cannabis er farlig. I realiteten er det en konsekvens av politikken de støtter.

Det siste århundret har de fleste ansett det som utenkelig og uholdbart at alkoholmarkedet skulle preges av vilkårlig styrkegrad, sykdomsfremkallende stoffer og overhengende fare for metanolforgiftning. Dette er fremdeles realiteten med cannabis. Brukerne vet sjelden om styrken er 1% eller 20% THC. Varene kan være tilsatt syntetiske stoffer, eller være blandet ut med urenheter for å øke vekten.

Nesten 90% av hasjen i Madrid er så full av avføring og sykdomsfremkallende sopp at den er direkte farlig å innta. Hasj som smugles til Norge kommer fra de samme stedene. Aftenposten har tidligere rapportert om at 60% av alle 30-åringer i Oslo har brukt cannabis. Omfanget av bruken viser forbudets ineffektivitet og hvor mange som utsettes for unødvendig helserisiko.

Norge bør ta ansvar for å trygge flere av sine borgere. Det er ingen grunn til å glede seg over neglisjeringen av helsen til de som bruker cannabis.

Tilbake til nyheter
crossmenu