Medlemskap

Advarer mot livsfarlig GBL i omløp

27. mai 2020
Annette Svae fra Foreningen for human narkotikapolitikk tror stengte grenser og cannabistørke fører til mer GBL i omløp. Foto: MAGNE TURØY

Bergensavisen 26. mai 2020: Advarer mot livsfarlig GBL i omløp, av Hannah Grace Taylor.

Det har vært flere overdoser av det farlige stoffet GBL de siste dagene.

Hugo Torjussen, leder av lavterskeltiltaket MO Gyldenpris forteller at de har varslet brukere i rusmiljøet og samarbeidspartnere om at stoffet GBL er i omløp. Han er bekymret over utviklingen de siste dagene.

– Vi har hatt flere overdoser i løpet av helgen og i går. Det er dessverre ikke noe kjent motgift mot GBL, og akkurat med dette stoffet har vi ikke så mye annet å tilby enn pustemasker og førstehjelp. Brukerne må derfor hentes av ambulanse og tas med til akutten.

Annette Svae fra Foreningen for human narkotikapolitikk advarte allerede i starten av mars om at hun forventet at det ville komme et tilbud av GBL fordi stengte grenser kunne føre til tørke på enkelte stoffer.

Svae hevder at brukerne tar GBL som beroligende middel fordi de ikke får tak i cannabis. Miljøet er dypt fortvilet over cannabistørken, ifølge henne.

– De bruker cannabis for roe seg ned med og til sovemedisin. GBL i store doser kan ha samme effekt, men er livsfarlig i blanding med opioider og benzodiazepiner.

– Vi er spesielt bekymret for cannabistørken ettersom brukerne nå blander sterke stoffer som heroin og metadon med GBL i stedet. Det fører til økt overdosefare fordi stoffene gjensidig påvirker hverandre ved å hemme pustesenteret i hjernen.

Hun oppfordrer derfor fastleger til å være mindre restriktive med å skrive ut A- og B preparater under krisen, så behovet for stoffer som GBL går ned.

– Det ville vært bedre for brukerne å få medisiner i samråd med legen, i forsvarlige doseringer, selv om benzodiazepiner også er farlige i blanding med opioider.

Les artikkelen i Bergensavisen her.

Tilbake til nyheter
crossmenu