Medlemskap

Advarer: – For rusavhengige blir det som om polet skulle være utsolgt for vin. Da kjøper du kanskje vodka i stedet

11. august 2020
– For rusavhengige blir det som om polet skulle være utsolgt for vin. Da kjøper du kanskje vodka i stedet, sier Marino Jonassen. Foto: Privat

iHarstad 11. august 2020: Advarer: – For rusavhengige blir det som om polet skulle være utsolgt for vin. Da kjøper du kanskje vodka i stedet, skrevet av Morten I. Jensen.

Det er lite hasj i Harstad, men mye heroin. Marino Jonassen frykter at rusmønsteret endrer seg.

Jonassen er leder av FHN Nord (Foreningen for human narkotikapolitikk), og driver oppsøkende arbeid, tilbyr bistand og oppfølging – og deler ut smitteforebyggende og skadereduserende utstyr. FHN samarbeider med de øvrige brukerorganisasjoner og med kommunen.– Tilbakemeldingene nå, er at det er lite hasj å få tak i Harstad. Men det er mye heroin i byen nå. Jeg er redd at noen kan ty til sterkere stoffer i mangel på hasj. For rusavhengige blir det som om polet skulle være utsolgt for vin. Da kjøper du kanskje vodka i stedet, sier Jonassen.

– Vær forsiktig!

Han advarer mot at mange ikke vet hvor farlig heroin er, spesielt hvis det injiseres.– Folk som er i rusmiljøet sier at flere bruker heroin allerede. Hvis det er kommet så langt, er det noen forsiktighetsregler som gjelder. Du må ikke injisere alene, å røyke det er tryggere enn å sette sprøyte, å dele opp dosen reduserer risikoen for overdose. Å blande forskjellige stoffer øker risikoen for overdose. Har du hatt en overdose før, øker risikoen for en ny. Og: Etter tre til åtte dager uten stoff, er toleransegrensen null igjen, og du kan komme i en overdosesituasjon igjen.

Overdosespray

Harstad kommune, i samarbeid med brukerorganisasjonen Marborg, deler ut gratis, rent brukerutstyr i Storgata 5 hver tirsdag og fredag klokka 12-14. Her er det også mulig å få med seg Nalokson nesespray, en motgift i fall overdose.Jonassen sier det er 12 esker med spray tilgjengelig nå, men at det ettersendes flere fra Trondheim. Harstad skal ha 40 esker tilgjengelig.Nalokson virker mot overdoser av opioider som heroin, metadon, oxycontin, tramadol, dolcontin, subutex og fentanyl. De som møter opp i Storgata får grundig innføring før medisinen deles ut. Prosjektet er en del av Helsedirektoratets strategi for forebygging av overdoser. Senter for Rus- og Avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo er ansvarlige for gjennomføringen. Prosjektet skal vare fram til 2023.

Les hele artikkelen her.

Tilbake til nyheter
crossmenu