Medlemskap

324 overdosedødsfall i 2020 - det høyeste antallet på tjue år!

11. juni 2021

Fagrådet - rusfeltets hovedorganisasjon 10. juni 2021: 324 overdosedødsfall i 2020 - det høyeste antallet på tjue år! av Torhild Kielland.

Dødsårsaksregisteret viser at det i 2020 var 324 overdoser. Ikke siden 2001 har så mange dødd av overdoser i Norge. Svært sterk heroin og pandemi-restriksjoner kan være blant forklaringene, mener Folkehelseinstituttet.

Tallet er mildt sagt dramatisk. Fagrådet har i en årrekke fulgt utviklingen og har publisert en mengde artikler som både framsnakker og kritiserer overdosestrategien og tiltak knyttet til å forebygge overdoser. 

Etter flere år med overdosestrategier der den nyeste fra 2019 tegner opp en nullvisjon,  er tallene et stort paradoks - og et alvorlig varsel om at tiltakene må evalueres og justeres. I tillegg må hele fagfeltet og helsetjenestene tenke nytt og innovativt om nye grep.

Det var det året pandemien kom. Da lavterskeltiltakene, som brukerrommet, enten var stengt eller sterkt redusert. Da utenforskap ble forsterket, øvrigheten dannet kohorter med hverandre. Da folk måtte ut av behandling og færre våget å søke seg inn til avrusing. Da det ble variasjoner i markedet og tørke på milde stoffer. Det høyeste antall dødsfall siden 2001. Rusavhengige fikk pasientrettigheter i 2004 og det første sprøyterommet i 2005.
Arild Knutsen, leder av FHN, på sin Facebookside 10.06.21

Les hele artikkelen på rusfeltet.no her.

Tilbake til nyheter
crossmenu