- Brukerorganisasjonen -
Foreningen for human narkotikapolitikk (
FHN)

- Hardcore Harmreducers -

Nyheter fra første halvdel 2014, andre halvdel 2013, første halvdel 2013, andre halvdel 2012, første halvdel i 2012, 2011, 2010, 2009. 2008, 2007/2006

Interessant:
Bergensavisen 31. desember 2014:
Klinikkdirektøren om året hun ble Facebook aksjonist.

I 2014 ble jeg Facebook-aksjonist - og engasjementet landet over mot politiets bortvisningskart av rusavhengige i Bergen var nesten overveldende.

Aftenposten 30. desember 2014:
Har aldri fått så mange støtteerklæringer av Jørgen Svarstad.

De narkomanes talsmann Arild Knutsen har aldri fått så mange støtteerklæringer som da han fortalte om sitt tilbakefall i Aftenposten. Men han stusser over at det har vært stille fra høyresiden i norsk politikk.

Blogg.no 29. desember 2014:
Uheldig krav om narkotesting av unge av Arild Knutsen.

TV2 Nyhetene meldte lørdag at Bergenpolitiet fortviler over Bergen kommunes nøling med å tillate frivillige narkotester av ungdom. Politiet hevder at slike narkotester har reddet barn og unge ut av rusmiljøer. Den påståtte frivilligheten er også, mildt sagt, problematisk.

Aftenposten 29. desember 2014:
Kjære Arild, takk for at du minner oss på at sammen er vi mindre alene av Lisa Arntsen.

Kjære Arild, Jeg leste om deg i Aftenposten i dag. Leste artikkelen der du forteller om at du sprakk etter 17 år. Du som i så mange år har vært rusfri og som med tiden har blitt en kjent talsmann for en human narkotikapolitikk. Du som har kjempet så hardt for så mange og fått så mange priser for ditt arbeid. Hvordan kunne du av alle sprekke?

Aftenposten 29. desember 2014:
Arilds stemme blir enda viktigere etter dette av Thomas Olsen.

Arild Knutsen roses for sin åpenhet om rusproblemer og personlige utfordringer. - Han vil gjennom dette bli en enda bedre representant for de han jobber på vegne av, mener leder i Mental Helse, Dagfinn Bjørgen.

Aftenposten 28. desember 2014:
Møter en forandret rusomsorg av Thomas Olsen.

Da jeg var til behandling forrige gang, for over 20 år siden opplevde jeg aldri å bli spurt til råds. Før var du en slags elev, du var mer tvunget i behandling - og andre var eksperter på deg.

Aftenposten 28. desember 2014:
Misbrukernes støttespiller på rehab: Arild Knutsen sprakk etter 17 å av Thomas Olsen.

Julen for to år siden orket han ikke gå hjem til sorgen over sin døde sønn og havarerte samboerforhold. Kjøpet av en dose amfetamin startet et ruskjør der de rusavhengiges talsmann selv nesten bukket under.

Hiv Norge 03. desember 2014:
Kan dere ikke bare skyte oss? av Olav Andre Manum.

Stoffbrukerne er en usynlig gruppe i det hivforebyggende arbeidet. Kanskje fordi tiltakene som har vært rettet inn mot denne gruppen har vært så vellykkede at det kun smittes et fåtall av personer i denne gruppa årlig? Nå frykter imidlertid Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) at politiets bortvisninger i Oslo og Bergen vil skape så mye uro at både overdoser og hivsmitten i miljøet vil øke.

Nettavisen.no/dittOslo 30. november 2014:
Frykter dårligere kå for Oslos narkomane av Hege Bjørnsdatter Braaten.

Det er komplett umulig å se at det kan gagne pasientene på noen som helst måte, sier Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk. I forrige uke fortalte dittOslo.no at Oslo Universitetssykehus ønsker å legge metadon- og subutex-utdeling ut på anbud.

Klassekampen 29. november 2014: Gatekrigeren av Line Madsen Simenstad.
Del 1 og Del 2
Han hadde klart seg i 17 år. Arild Knutsen er ikke lenger han som står på Plata med knekk i knærne, men han som går rundt og deler ut reine sprøyter og renser sår, han som er i tv-debatter, holder foredrag og arrangerer styremøter. Så begynte det å rakne.

Rus.no 19. november 2014:
LAR-behandling og kontrollstrategier på dagsorden av Astrid Renland.

Vi har et superenkelt budskap til politikerne; gjør LAR bedre og gi metadon til de som vil ha det, sier Torstein Bjordal fra Forening for human narkotikapolitikk (FHN). For sjette året på rad har stoffbrukere og brukeraktivister benyttet den Nasjonale stoffbrukerdagen, 18. november, til å møte folkevalgte på Stortinget og diskutere narkotikapolitikk.

Video fra FHNs tur til Frankfurt, for å lage film til å vise film til stortingspolitikerne på Stoffbrukerdagen av Christoffer Næss.

FHN Frankfurt from Munin Film on Vimeo.

Aftenposten 12. november 2014:
Prioriteringsutvalget: Rusmisbrukere bør få gratis tannlege av Tine Dommerud og Thomas Olsen.

En fantastisk nyhet, sier nestleder Torstein Bjordal. Han tror mange flere vil be om hjelp til å behandle helseplager, stygge sår og andre problemer som oppstår når en lever et tøft liv på gata.- Her er det cash som gjelder, ikke klapp på skulderen.

Rusfeltet.no 05. november 2014:
Fagrådets pris for Godt rusfaglig arbeid 2014 ble tildelt Arild Knutsen.
Under Fagrådets festmiddag i Trondheim 5.november 2014 ble leder av Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, tildelt Fagrådets pris for godt rusfaglig arbeid 2014. Prisen ble delt ut av avtroppende og påtroppende leder i Fagrådet, Erling Pedersen og Kirsten Frigstad. Knutsen får prisen for sitt langvarig arbeid for rusavhengiges rettigheter og verdighet.

Interessant:
Minervanett.no 04. november 2014:
Den uunngåelige reformen av Silje Mack

Verden står overfor et globalt narkotikapolitisk skifte, og krigen mot narkotika er for lengst erklært tapt. Likevel velger norske myndigheter å tviholde på egne overbevisninger. Når skal de gi seg?

Tnp.no 25. oktober 2014:
Norway: Amnesty Prize to Arild Knutsen.

This year's Amnesty Prize goes to Arild Knutsen (45) for his efforts in Norway for drug users' rights and to have been an important spokesperson for visiting Roma people and their right.

Amnesty.no 24. oktober 2014:
AMNESTYPRISEN 2014 TIL ARILD KNUTSEN
Arild Knutsen fra Oslo er styreleder for Foreningen for en human narkotikapolitikk. Han har markert seg tydelig i kampen for stoffbrukeres rettigheter, med sælig fokus på vanskeligstilte, og for en ny narkotikapolitikk.

Videoklipp: fra utdelingen

Rus.no 30. september 2014:
Overdoseforebyggingen må styrkes av Kari Sundby, LMS og Arild Knutsen, FHN.

Vi foreslår at det reises et minnesmerke sentralt i Oslo til minne om de tusener som har mistet livet av narkotikarelaterte årsaker de siste tiår.

TV2 Nyhetene 24. september 2014:
Her er nye dop Oslo avKristian Mykleset.

Arild Knutsen er leder i Foreningen for human narkotikapolitikk. Han tar TV 2 med østover i byen. Tellingen til Uteseksjonen viser nemlig også at det åpne rusmiljøet har flyttet seg.

Dagsavisen Nye meninger 19. september 2014:
Aksjonen mot Nygårdsparken - Bort med vekk av Arild Knutsen, FHN.
Stengingen av Nygårdsparken var åpenbart ment som ren byrenovasjon. Å få uønskede elementer (Les mennesker) vekk. Sosialbyråd Eiler Macody Lund sier...

Nordlys.no 12. september 2014:
Derfor lærer de å røyke heroin av Annika M. Eggen.

- Skal du slutte med heroin, så må du slutte med sprøyta først. Det sier Arild Knutsen, leder i foreningen for human narkotikapolitikk (FHN). Sammen med Torstein Bjordal, nestleder i FHN, holdt han fredag kurs i å røyke heroin i lokalene til Sosialmedisinsk Senter (SMS) i Tromsø. Formålet med kurset...

Bergens Tidende 10. september 2014:
«Jeg blir så fryktelig frustert» av Ragne Hagrum Gjengedal, styreleder i Foreningen for human narkotikapolitikk, Hordaland.

I det siste har mye blitt sagt om narkotikapolitikk, narkomane, og Nygårdsparken. Hvis du kan ha litt tålmodighet, vil jeg gjerne benytte anledningen til å si noe om logikk og medmenneskelighet (eller mangel på begge) innen denne problemstillingen.

i Tromsø 08. september 2014:
"Heroinkurs" av Christina Svanstrøm.
Torsdag og fredag kommer Arild Knutsen og Torstein Bjordal fra Foreningen for human narkotikapolitikk fra Oslo for å informere om røyking versus injisering ved bruk av heroin. Dette i samarbeid med brukerorganisasjonen MARBORG.

Film:
Av Tommy Strømmen.

Bergens Tidende 06. september 2014:
Rusomsorgen må bli bedre av Kristin Jansen og Marianne Nilsen.

Et samlet rusfelt aksjonerer på vegne av byens rusavhengige etter stengningen av Nygårdsparken.

Rus & Samfunn 01. september 2014:
Verdens overdosedag av Ole Magnus Kinapel.

For annen gang ble Verdens Overdosedag arrangert i Norge og arrangementet har vokst i størrelse siden i fjor. For første gang sto et samlet rusfelt bak. Helsedirektoratet har jobbet for å samle brukerorganisasjoner, pårørendeorganiasjoner, kommunale tjenester og idelle organisajoner til en felles markering.

TV2 Nyhetskanalen 01. september 2014:
Nesespray med motgift hindrer overdosedødsfall av Cahrine Eldorhagen.

NRK Dagsrevyen 31. august 2014:
Hver uke dør 5 personer av overdose av Lars Sigurd Sunnanå.

TV2 31. august 2014:
Tror Nini ville vært fornøyd med meg av Cathrine Eldorhagen og Lars Barth-Heyerdahl

Anledningen var at verdens overdosedag ble markert i Oslo. Hvert år dør om lag 260 personer av overdose i Norge. Thorvald Stoltenbergs datter Nini var åpen om sitt narkotikaproblem, og ble en viktig stemme i den norske rusdebatten.

Interessant:
Aftenposten 29. august 2014:
Rusavhengige - vår tids spedalske av Tina Tatjana Reichelt og Ruth Marie Donovan. En mann ble tatt med 1,2 gram hasj for noen dager siden i Bergen. Dosen mannen ble tatt med, er å regne som et par brukerdoser og var ment til eget bruk. Straffen politiet mener er egnet for denne forbrytelsen, er 10.000 kroner i bot. En sum som er...

dittOslo.no 29. august 2014:
Et samla rusfelt markerer overdosedagen av Anne Marie Huck.
Søndag blir det appeller, musikk og og ikke minst anledning til å minne alle som er døde av overdose.Vi er et samla rusfelt som arrangerer dagen, sier Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN). Det var første gang i fjor at man markerte Verdens Overdosedag, eller International overdose awarness day i Norge. Dagen ble...

TV2 God morgen Norge 29. august 2014:

Interessant:
Dagens medisin
27. august 2014:
Lovlig marihuana reduserte overdosedødsfall av Målfrid Bordvik.
Årlig er det i gjennomsnitt 25 prosent færre dødsfall etter overdose av reseptbelagte smertestillende i amerikanske delstater der medisinsk marihuana er lovlig, sammenlignet med stater der marihuana fortsatt er ulovlig.

Aftenposten.no 26. august 2014:
Politiet tror det "vil virke avskrekkende" å gi en narkoman 10.000 kroner i bot av Ove Sjøstrøm og Ingeborg Senneset.

Politiet i Bergen har i dag gitt en mann et forelegg på 10.000 kroner for å være i besittelse av 1,2 gram hasj. Grenseløst naivt, mener leder i Forening for human narkotikapolitikk.

dittOslo.no 26. august 2014:
Fadderuke er en usolidarisk fylleuke av Anne Marie Huck Quaye.
«Lurer du på hvorfor det er så mange kanon fulle ungdomsgrupper rundt i byen? Det er hva de kaller fadderuka. Studentene skal bli kjent med hverandre innledningsvis. Jeg kaller det fylleuke.

Dagsnytt 18 25. august 2014:

Radio Nova 25. august 2014:
Tre steg fram, to tilbake, og straff av Olaf G. Alteren.

Grenseløst har besøkt Foreningen for en human narkotikapolitikk og snakket med leder Arild Knutsen. Sist Grenseløst besøkte dem var i januar 2012. Hva har skjedd siden da? Knutsen ser mange positive tendenser, både fra Velferdsetaten i Oslo, den statlige behandlingen, spesialisthelsetjenesten. Hør innslaget her.

TV2 Nyhetskanalen 14. august 2014:

TV2.no 13. august 2014:
Nordmenn røyker syntetisk cannabis - aner ikke hvilken fare de utsetter seg for av Synnøve Gjerstad og Lars Barth-Heyerdahl.
Syntetiske narkotiske stoffer tar over en stadig større del av narkotikamarkedet viser en rapport fra FNs kontor for narkotika og kriminalitet. (UNODC). Det finnes 348 ulike typer syntetiske

TV2 Nyhetskanalen 12. august 2014
Arild Knutsen om rekordbeslag av narkotika

Interessant:
BBC News
06. august 2014:
Washington DC to vote on cannabis legalisation referendum.

Voters in Washington DC will join those in Oregon and Alaska to decide whether to legalise cannabis on Election Day, the city's election board has said.

Dagsavisen 31. juli 2014:
En flott og uredd person har gått bort av Nini Johnsrud, Stian Fyen og Marie Melgård.
Hun var sterk og klar og inntok aldri noen offerrolle. Hun ga råd til sin egen familie og fikk til og med faren sin, Thorvald, til ikke å heve pekefingeren, men sette seg ned og lytte, og å gå ut og gjøre noe med det: Kjempe for en mer human og bedre narkotikapolitikk, sier Knutsen.

NRK1, Dagsrevyen 30 juli 2014:

I mange år deltok Nini Stoltenberg i den narkotikapolitiske debatten. Gjest i studio: Arild Knutsen.

NRK2, Dagsnytt 18 30. juli 2014 om Nini Stoltenbergs bortgang:

21 minutter uti sendingen.

TV2.no 30 juli 2014:
Nini Stoltenberg er død av Kristoffer Andersen og Margrethe Håland Solheim.
Arild Knutsen, leder for Foreningen for en human narkotikapolitikk, hedrer Nini og Thorvald Stoltenberg for den åpenheten de har vist rundt Ninis rusproblemer. 

Interessant:
Aftenposten 27. juli 2014:
The New York Times krever cannnabislegalisering i hele USA av Mathias Vedeler.
«Det tok 13 år før USA tok til vettet og opphevet forbudet mot alkohol. Det hadde gått 13 år og folk drakk fremdeles, lovlydige borgere var blitt kriminelle og mafiagrupper blomstret. Det har gått mer enn 40 siden Kongressen vedtok dagens forbud mot cannabis og dermed påførte samfunnet stor skade, bare for å forby et stoff som er langt mindre farlig enn alkohol. Slik åpner»

Aftenposten 12. juli 2014:
Hard asfalt - myke hender av Robert Veiåker Johansen.

Tre år etter at «Plata»-miljøet ble oppløst trenger Oslos tunge rusmisbrukere like mye hjelp som før. I byens kriker, kroker og bakgater.

NRK Dagsnytt 18 11. juli 2014:
Om legalisering av cannabis

Osloby.no 08. juli 2014:
Høy overdosefare i Oslo sentrum av Henrik Arneberg.
Knutsen mener overdosevarselet viser viktigheten av å intensivere utdelingen av motgiften Nalokson, en nesespray som ble lansert i Oslo for et par uker siden.

audunlysbakken.no 03. juli 20|4:
En ny ruspolitikk? av Audun Lysbakkken.

På tirsdag brukte jeg noen timer på å vandre i byen sammen med Foreningen for human narkotikapolitikk. Arild Knutsen og Torstein Bjordal er godt kjent blant de rusavhengige på gaten. De deler ut rent brukerutstyr, gir råd om hvor folk kan få hjelp eller bare slår av en prat med kjente i miljøet. For meg var

Nyemeninger.no 02. juli 2014:
Overdoser. Vi kan forhindre langt fler av Arild Knutsen, FHN.
I disse dager begynner flere kommuner sine kampanjer for å inspirere heroinavhengige til å gå fra sprøyter til røyking av heroin. Og landets to største byer (To av Europas verstinger hva gjelder antall overdoser pr. befolkning), Oslo og Bergen setter nå i gang et forsøksprosjekt med utdeling av heroinmotgiften Naloxone til stoffbrukere, pårørende og fagfolk.

 

Nyheter fra første halvdel 2014, andre halvdel 2013, første halvdel 2013, første halvdel i 2012, andre halvdel 2012, 2011. 2010. 2009. 2008. 2007/2006

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Om Foreningen for human narkotikapolitikk:

Vi deltar i forskjellige brukerråd og referansegrupper på rusfeltet. Vi tilbyr foredrag, ruspolitiske innlegg og forebyggingssamtaler. For studenter og elever, institusjoner, på rusfeltets fagkonferanser, seminarer og stiller til ruspolitisk debatt.

Brosjyre: Hva er mitt ansvar? Et foredrag for ungdom om rus, rusproblematikk og vårt felles samfunnsansvar (pdf)

FHN driver oppsøkende virksomhet i Oslo Sentrum, vi tilbyr bistand, oppfølging og deler ut smitteforebyggende og skadereduserende utstyr, utover kommunens tilbud.

Vi samarbeider med øvrige brukerorganisasjoner og andre instanser på rusfeltet.FHNs vedtekter
.

Vedtekter for lokallag.

Besøksadresse: Arbeidersamfunnets Plass 1. (5. etg. I samme bygning som Sentrum Scene, inngang fra Torggata.)
Postadresse: Postboks 8895
Youngstorget, 0028 Oslo

Telefon: 472 61 057


Faste åpningstider: tirsdag, onsdag og torsdag 13.00. - 17.00.


Ønsker du å melde deg inn i
Foreningen for human narkotikapolitikk?

FHN trenger din støtte. Medlemskap er den viktigste støtten vi kan få. Enhver som støtter vårt arbeid og slutter seg til våre vedtekter kan melde seg inn. Medlemskontingenten er kr.200,- pr. år.

Elektronisk innmeldingsskjema
Du kommer automatisk tilbake til fhn.no etter innsending.
Alternativt kan du sende dette innmeldingskjemaet (PDF) i posten.
Du er sikret anonymitet ved medlemsskap.

Ønsker du å gi en gave?:
Kontonummer: 6011 06 66538

FHN er i 2014 økonomisk støttet av Helsedirektoratet
Vi takker for bidrag fra Extra stiftelsen


Styret 2014 -2015:
Styreleder: Arild Knutsen.
Nestleder: Torstein Bjordal.
Styremedlem:Nina Helen Sølling.
Styremedlem: Pål-Ørjan Johansen.

Styremedlem: Brita Rønbeck Bølgen.
Styremedlem: Iren Magnussen.

Varamedlem: Line Pedersen.
Varamedlem: Asmund Torgersbråten.
Varamedlem: Jan-Erik Tørres.


Årsmelding for 2012 (Pdf)

Kontakt:
Torstein Bjordal tlf: 925 65 356
torstein@fhn.no
Nina Helen Sølling: 464 29 396
nina@fhn.no
Brita Rønbeck Bølgen: 906 34 881
brita.r.bolgen@gmail.com
Organisasjonsnummer: 990538077


Nytt: Minnemarkering:
Våre faste månedlige minnemarkeringer i august og september utgår. Den markeres internasjonal overdosedag 31. august. Kl.13. Markeringen arrangeres av et samlet rusfelt.


FHN på:

Snakk om rusAv: Geir Hjelmerud.

 


FHNs høringssvar om Stoltenbergutvalgets: Rapport om narkotika
Det finnes åpenbart få begrensninger for hvor mye og hvordan man kan jage, straffe og plage narkomane, men i helsevesenet finnes det åpenbart store begrensninger for hvor mye og hvordan man kan hjelpe de samme.


FHNs høringssvar om retningslinjer og forskrifter for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) (pdf).
Av Heidi Horgen, Eva Magdalena Stambøl og Arild Knutsen. 

Temamøte: Human Narkotikapolitikk from ReadyMedia on Vimeo.


Anbefales: Masteroppgaven til kriminologistudent Eva Magdalena Stambøl: Amending the Global Discourse on Narcotic Drugs


 


 


  

 


 


Ikke mobb kameraten min heller.


En av demokratiets viktigste verdier er friheten til å leve livet i samsvar med egne idealer uten å risikere forfølgelse for disse.


Stans krigen mot narkotika! Angrepene er uten presisjon og rammer uskyldige medisinavhengige og rekreasjonsbrukere.


Anerkjennelse av menneskets iboende verdighet og av de like og ukrenkelige rettighetene tilhørende alle medlemmer av den menneskelige familie er grunnlaget for frihet, rettferdighet og fred i verden. (Menneskeretterklæringens forord) 
Foto: Arild Knutsen (2011)


 

HR:
Harm Reduction = Human Rights