cc652a09-c2da-4f45-8d47-f1a3b12834f9

Til fhn.no forside

6aa53b71-e972-40e3-bfc1-3189ccc6a399

Foreslår velferdshus for narkomane

- Gi de narkomane et velferdssenter i sentrum. I mellomtiden bør de få vende tilbake til Plata, mener Arild Knutsen i Foreningen for human narkotikapolitikk.


Av Thomas Olsen, Hilde Lundgaard og Olav Urdahl (foto) Aften 29. mars 2007

- Man får aldri de narkomane vekk fra Oslo sentrum. Det må etableres et innendørs værested, et velferdssenter med brukerstyrte aktiviteter og lavterskeltiltak, foreslår Knutsen, som er eks-rusmisbruker. Han forstår at det vil bli et rabalder om hvor et slikt senter skal ligge.

oppslag i Aften 29. mars 2007

 

- Men det skal ikke være et fristed for rusmisbrukere.

Han får støtte fra Oslo Byaksjon, =Oslo og foreningen til subutex- og metadonbrukerne til et innbyggerinitiativ som skal tvinge bystyret til å behandle forslaget. Til det trenger han 300 underskrifter.

- Politiet skal selvsagt være i umiddelbar nærhet. Jeg har foreslått deler av Galleri Oslo til et slikt sted. Politikerne må utrede hvilket sted som er best. I mellomtiden bør misbrukerne få vende midlertidig tilbake til Plata, sier Knutsen.

Sperrer for kunder
Nederst på Karl Johan er butikkeiere for at det blir en løsning på dagens situasjon. Med den tidlige våren er rusmisbrukere igjen blitt et problem. Mange kunder kvier seg for å oppsøke området.

- Vi har ikke problemer med de narkomane. Mange andre føler seg utrygge i dette området. Det er endel av befolkningen jeg aldri ser her. Mange eldre vil ikke gå hit. For flere stopper Karl Johan ved Stortinget eller Domkirken. Gaten er halvert for mange, selv om det ikke er mindre trygt her enn andre steder på dagtid, sier optiker Ole Reichwald ved Brilleland rett nedenfor Skippergata.

- Det har vært så tett med narkomane her at jeg har måttet ringe Securitas fordi en kunde ikke kom gjennom. Det å sprenge Plata var ingen løsning. Politiets sommeraksjon er bare en form for brannslukking. Det er umulig å jage bort dette. De trenger samfunnets støtte, de må ha et tilbud og en plass å være, sier Reichwald, som synes politikerne er for feige til å ta en beslutning.

Slått ned
7-Eleven har flere døgnåpne butikker i området. De sliter med mye bråk og spetakkel med både rusmisbrukere, aggressive tiggere og pågående prostituerte.

- Det er synd på disse menneskene. De må få et sted å være og kan ikke jages fra gate til gate. Hvorfor må de være midt i paradegaten nummer én? spør Roar Haserud, som driver 7-Eleven i krysset ved Skippergata. Han har opplevd at en ansatt er blitt slått ned.

thomas.olsen@aftenposten.no

 

HVA VIL DITT PARTI GJØRE?
Knut Even Lindsjørn (SV): - Rusmisbrukere er også mennesker som skal behandles med respekt. Den eneste langsiktige løsningen er bedre behandlingstilbud. Vi advarte i sin tid mot flytting av Plata. Uten gode alternativer blir det meningsløst å jage mennesker fra sted til sted.

Svenn Kristiansen (Frp): - Det fins i hvert fall ikke enkle løsninger. Jeg tenker på dette daglig og tar gjerne gode innspill. Vi kan satse på bedre belysning og ruste opp gaten, og vi må ha hjelp av politiet. Plata er ikke noe alternativ. Jeg mener det var enda verre der.

Bård Folke Fredriksen (H): - Politiet må fortsatt slå ned på ulovligheter slik de gjorde på Plata. De må få fullmaktene de trenger i de nye politivedtektene. Så må kommunen sørge for væresteder og tilbud som gjør slike ansamlinger som i Skippergata unødvendig.

Ann Kathrine Tornås (KrF): - Den enkelte narkomane må følges opp, og vi må hindre nyrekruttering. Før politivedtektene er godkjent, har vi ingen andre virkemidler. Å flytte miljøet tilbake til Plata er både umulig og uaktuelt. Vi kan ikke "lokke" dem dit med ulovligheter.

Ola Elvestuen (V): - Vi må ha bedre behandlingsopplegg og botilbud, mer Subutex og metadon og gi folk en mulighet til kontroll over egen hverdag. Vi må også gjøre sentrum mer attraktivt for alle i samarbeid med gårdeiere og handelsstand. Å flytte til Plata løser ingen ting.

Rune Gerhardsen (AP): - De internasjonale ligaene som organiserer tigging og prostitusjon må vi få ut med hard hånd. Dette er noe av det mest plagsomme. Men vi knipser ikke bort problemet med de narkomane. Det hjelper ikke å jage dem fra sted til sted. Og vi må slutte å behandle dem som gruppe.

Publisert på www.fhn.no 23. april 2007. Artikkelen er hentet fra Aften 29. mars 2007 og er gjengitt her med tillatelse.

Til toppen av sida Til fhn.no forside